tiistai 22. maaliskuuta 2011

Ah, ruokaa!

Ruokaa on tarjolla paljon ja halvalla. Yliopiston lähistöllä on liuta ravintoloita ja ruokakojuja, joista saa mukavankokoisen aterian eurolla tai parilla. Yksi suosikeistani on ravintola, josta saa nuudeli- ja riisiruokia, hyvä setti on esimerkiksi Thailand fried noodles, joka on juuri sopivan tulinen. Ravintolan oikeaa nimeä en tiedä, mutta siellä on siniset tuolit, joten vaihtareiden keskuudessa se tunnetaan nimellä blue chair restaurant. Lounasvakkarina toimii buffet-ravintola, jossa ladataan take away -askiin haluamansa combo tarjolla olevista 20-30 ruokalajista ja maksetaan sen mukaan, mitä ruokia on valinnut ja kuinka paljon.

Olen uskaltanut syödä myös sushia useampaan otteeseen ja toistaiseksi olen pysynyt terveenä. Monella metroasemalla on Sushi Express -kioski, jossa myydään yksittäispakattuja sushiherkkuja. Altaasta valitaan sopivat kääryleet oman maun ja nälän mukaan. Sushi lukeutuu täällä niihin kalliimpiin ruokiin, mutta suomalaisella mittapuulla annokset ovat hyvinkin edullisia. Suhteellisuudentaju katoaa nopeasti, ja viisi euroa maksava ruoka-annos alkaa tuntua tolkuttoman kalliilta.

Parhaat paikat tutustua paikallisiin erikoisuuksiin ovat night marketit, joilta löytää mitä mielenkiintoisimpia ruokia osteriomeleteista sokeroituihin mansikkatikkuihin. Kuuluisin night marketien "herkku" on stinky tofu -soppa, jossa on tofua, ankanverihyytelöä ja joitakin sisälmyksiä. Haju on vähintäänkin pysäyttävä. Se on yhdistelmä navettaa, hikeä ja kamaluutta. Joka kerta kun sen haistaa, menee hetki ennen kuin ymmärtää, että haju todella tulee jostakin mikä on tarkoitus syödä eikä jostakin, mikä on jo kertaalleen syöty.

Stinky tofua on kuulemma kahta erilaista, joko friteerattua tai tulista. Itse maistoin sitä tulista ja luulen, että kiintiöni tuli täyteen siitä. Stinky tofun maku ei tosin ole yhtä kamala kuin haju, mutta siitä huolimatta sitä ei voi kutsua nautinnolliseksi kokemukseksi. Kuvassa oleva höyryävä pata epämääräisellä sisällöllä on stinky tofua.
Maku on yhtä epämiellyttävä kuin ulkonäkö, mutta haju kaksin verroin mojovampi.

Myös länkkäriruokaa on saatavilla, jos sitä halajaa. Itse yritän välttää sitä niin pitkään kuin sielu sietää, koska a) se on kallista verrattuna muihin ruokiin b) täällä se ei ole hyvää. Ensikäden kokemusta paikallista italialaisista ym. ravintoloista minulla tosin ei ole, mutta luotan muiden kertomaan. Enkä oikeastaan edes kaipaa länkkäriruokaa, koska kiinalainen ruoka kahdesti päivässä on dream come true ja kotiinpaluu tulee olemaan siinä mielessä hankala.

Kaikkien hyvien herkkujen seurauksena huomasin eräänä päivänä, että viimeisimmissä valokuvissa poskeni ulottuvat vaaka-akselilla hyvin leveälle. Siitä potkun persauksille saaneena lähdin aamulenkille. Kuvittelin olevani niin ajoissa liikkeellä, että saan hölkytellä yksinäni jokivartta pitkin, mutta katin kontit, siihen aikaan kaupunki toimii jo täydellä teholla! Jännä juttu, mitä kaikkea sitä näkeekään, kun nousee ennen puoltapäivää. Mahduin kuitenkin koiranulkoiluttajien, taijin harrastajien ja muiden aamuvirkkujen joukkoon.

4 kommenttia:

 1. Couldn't agree more about the stinky tofu. Har svårt att förstå att någon ens vill äta det efter att ha kännt lukten! Här finns inte så mycky sushi, måst ta en tur till Taipei för det (och dej). Hälsningar från soligt +25, ha det bra! :)

  VastaaPoista
 2. Hei!

  Vitsit kun ilahduin löydettyäni blogisi! Olen tosi kiinnostunut Shanghaista ja Taipeista ja lähtisin mielelläni opiskelemaan päästyäni jompaan kumpaan kaupunkiin vaihtoon jos vain mahdollisuuksia löytyy. Mandariinikiinan kielen tahdon myös oppia. Ongelmana on vain ollut, että lähes kaikki suomalaisten kokemukset joita netistä löytää ovat vuosien takaa. Onhan se ihan eri asia lukea "reaaliaikaista" blogia! :) Seuraan siis mielenkiinnolla kuulumisiasi!

  Mites, onko sinulla kokemusta paikallisiin tutustumisesta? Onko kuinka helppoa, onko esimerkiksi jotakin tutor-toimintaa vai hengaavatko vaihtarit keskenään? Toki tämäkin on itsestäkin kiinni. :)

  Ja vielä jos sattuisit tietämään: minkälaisia mahdollisuuksia Taipeissa on opiskella maantieteitä, esim. kaupunkisuunnittelujuttuja? Hankenin tutkinnot tosin eivät liippaa läheltäkää, mutta mikäli satut vaikka jonkun tuntemaan joka siellä mantsaa opiskelisi. :) Näistä asioista saan toki sitten infoa opiskelupaikan saatuani.

  Jep, eipä tässä muuta, kirjoittele ihmeessä lisää, minä seuraan innolla!

  VastaaPoista
 3. Moi Aino,

  Hauskaa, että olet löytänyt blogini, tervetuloa lukemaan!

  Paikallisiin tutustuminen on helppoa, mutta alkuun pääseminen vaatii hieman viitseliäisyyttä. Taiwanilaiset ovat tosi ystävällisiä ja avuliaita, mutta ujoja, joten itseään täytyy tehdä hieman tykö. Alkuun pääsemisessä buddy-toiminta auttaa tosi paljon - kaksi paikallista opiskelijaa otti muhun yhteyttä jo ennen tänne saapumistani. Heidän kauttaan olen tutustunut myös muihin paikallisiin. Yliopistolla on harrastetoimintaa aasta ööhön, joten sieltä löytyy paikallista väriä varmasti jokaiseen makuun.

  Asun vaihtareille tarkoitetussa asuntolassa, joten helposti tulee hengailtua vain muiden ulkkareiden kanssa. Asumalla "tavisasuntolassa" tulee varmasti tutustuttua enemmän taiwanilaisiin. Mutta kuten sanoit, se on pitkälti itsestä kiinni kuinka paljon viitsii nähdä vaivaa tutustuakseen paikallisiin. Se kyllä kannattaa, varsinkin tuon kielenoppimisen kannalta. Mulla on language exchange -kaveri, jonka kanssa treffaan kerran viikossa: hän opettaa minulle kiinaa ja vastavuoroisesti hän saa harjoitusta englanninkielessä.

  Mantsajutuista en valitettavasti tiedä, mutta jos satun kuulemaan jotakin, niin kerron sitten. :) Tsemppiä pääsykokeisiin, jos sulla on sellaiset edessä tänä keväänä!

  VastaaPoista
 4. Moikka!

  Kiva kun vastailit näin ripeästi! Hauska kuulla etteivät vaihtarit elele siellä ihan pelkästään omassa pienessä kuplassaan. Jos sitä toiselle puolelle maailmaa lähtee niin ihan kiva tutustua paikalliseenkin elämänmenoon. Ja jep, pääsykokeisiin luku alkaa juurikin nyt, kiitoksia tsempeistä ja tsemppiä itsellesi sinne kauas! :)

  VastaaPoista