tiistai 22. helmikuuta 2011

Liikkeellä

Kun haluaa liikkua ympäri Taipeita, erinomaiset puitteet siihen tarjoaa julkinen liikenne. MRT (Mass Rapid Transit) on paikallinen metro, joka kattaa suurimman osan kaupungista. Metrot ovat siistejä ja puhtaita, mikä saattaapi johtua siitä, että kaikki syöminen ja juominen niissä on kiellettyä. Edes purkkapussia ei kannata raottaa, koska siitä tulee sanomista.

Bussit ovat sympaattisia, pikkuisia ja useimmiten violetteja. Ne näyttävät vähän lelubusseilta, mutta ovat mukavia ja siistejä. Kaiken lisäksi vuoroväli on lyhyt, toistaiseksi en ole joutunut odottamaan pysäkillä kolmea minuttia pidempään. Sekä metroissa että busseissa pysäkkien nimet kuulutetaan mandariinikiinan lisäksi englanniksi, mikä helpottaa liikkumista huomattavasti. Matkat maksetaan Easy Cardilla, jota vilautetaan metron sisään- ja uloskäynneillä. Matkojen opiskelijahinnat vaihtelevat 15-30 Taiwanin dollarin (TWD) välillä riippuen matkan pituudesta.

Manner-Kiinan metrokulttuurista täkäläinen käyttäytyminen poikkeaa siten, että tunkemisen ja pönkemisen sijaan ihmiset jonottavat paikoillaan, päästävät junasta poistuvat ensin ulos ja sitten järjestyksessä nousevat metrojunaan. Jos juna sattuu täyttymään ennen kuin kaikki ovat päässeet kyytiin, virallinen metrovalvoja viheltää pillillä pelin poikki - ovet kiinni ja kyydistä jääneet odottamaan seuraavaa junaa. Kukaan ei töni, tuupi tai kiilaa. Istumapaikoille ei tarvitse juosta. Ihmiset myös tarjoavat istumapaikkoja vanhuksille tai muille tarvitseville.

Hienona bonuksena metroasemilta löytyy naisille oma odotusalue, joka on noin viiden metrin mittainen pätkä metrolaiturista. Naisten odotusalueena tuo pätkä toimii iltaisin, jolloin kaksilahkeisilla ei sinne ole asiaa. Aluetta kuvaa koko ajan kamera, joten jos daamille tulee ongelmatilanne, tulee vartija paikalle selvittämään sen. Miten hienoa!

Viimeiset metrot kulkevat puolen yön aikaan, mutta ei hätää, koska taksi ei ole kovin kallis. Matka asuntolalta yhdelle Taipein ykkösklubeista maksaa noin 250 TWD:tä, eli reilut kuusi euroa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti